Wines from high-altitude Cerrado: the development of a new wine-growing frontier in Brasília, DF

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v25i4.4691

Keywords:

viticulture, Federal District, terroir, Geographical Indication

Abstract

Wine is linked to the history of Western civilization and, throughout history, has been expanding to new frontiers. In Brazil, new regions have been developing, whether in traditional viticulture or in tropical viticulture and winter wines. The article analyzes the process of insertion of viticulture in the high-altitude Cerrado, highlighting the integration with the territory and the perspectives in terms of local development. The study is qualitative and exploratory and included primary and secondary data. Bibliographic and documentary research was carried out, as well as interviews with wine grape producers in the region. The results show the presence of a product with a territorial identity, which has already been integrating local elements. The survey shows the availability of several territorial resources that can be valued in terms of heritage, culture, and landscape, and the presence of research to support the new sector. The presence of common elements in other wine territories can be identified in terms of terroir, landscape, and wine tourism. The preliminary results point to a potential for designation of origin, based on in-depth studies and characterization of wines from the high-altitude Cerrado.

Author Biographies

Shana Sabbado Flores, Instituto do Rio Grande do Sul (IFRS)

Professor of Administration at IFRS, Bento Gonçalves, having served as Coordinator of Institutional Development and Pro-Rector of Institutional Development, in addition to research, teaching and extension projects. Currently coordinating the Professional Master's Degree in Viticulture and Enology (PPGVE) and professor in the Professional Master's Degree in Innovation Management and Technology Transfer (Profnit). PhD in Geography with a thesis related to sustainable viticulture in co-supervision between the Federal University of Rio Grande do Sul and Université de Bourgogne. Master in Geography from the Federal University of Rio Grande do Sul (2011), Master in Management et Système d'Information de la Chaine Logistique from Université Pierre Mendes France - Grenoble 2 (2006), Bachelor's Degree in Business Administration from the Federal University of Rio Grande do Sul (2005), Professional experience in the area of ​​Administration, with emphasis on Supply Chain. Main research topics: sustainability, environmental management, wine management, social responsibility, entrepreneurship and innovation.

Rafael Lavrador Sant'Anna, Instituto Federal de Brasília (IFB)

Pós-doutorado pela Universidade Nacional da Malásia (UKM) no Institute of Ethnic Studies. Doutorado em Geografia pela Universidade de Brasília (UnB). Mestre em Agronegócios pela UnB. Especialista em Marketing e Redes Sociais pela União Brasileira de Faculdades (UniBF). Bacharel em Ciências Econômicas pela Universidade Estadual de Londrina (UEL). Atualmente, é coordenador do projeto de extensão “Desenvolvimento do enoturismo no Distrito Federal” e do projeto “Estudo dos potenciais para o desenvolvimento do terroir vitivinícola do Distrito Federal: fatores ambientais, humanos e perspectivas de sustentabilidade”. É pesquisador do Grupo Gastronomia e(m) Desenvolvimento. Sua linha de pesquisa engloba bioenergia, cadeias produtivas, economia regional, viticultura e enoturismo. Professor da Área de Gestão e Negócios do Instituto Federal de Brasília (IFB), campus Brasília. 

Leonardo Cury da Silva, Instituto Federal do Rio Grande do Sul (IFRS)

Doutorado em Fitotecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Mestrado em Produção Vegetal pela Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC). Mestrado sanduíche na Università Di Bologna L'Alma Mater Studiorum (UNIBO) Bologna/Itália. Graduação em Agronomia pela UDESC, graduação sanduíche na Universidad del Mar, Valparaíso, Chile, e graduação em Formação Pedagógica de Docentes para a Educação Básica e Profissional pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul (IFRS). Atualmente, é professor do IFRS, coordenador adjunto e professor do Mestrado Profissional em Viticultura e Enologia. Faz parte de diversos projetos envolvendo empreendedorismo, inovação, transferência de tecnologia, sustentabilidade e viticultura 4.0. Atua na estruturação de espaços de promoção do empreendedorismo e inovação, membro do Click – espaço de inovação do IFRS, Campus Bento Gonçalves, do Click-UP, pré-incubadora e ClickLabs, hub de inovação polo para a região da Serra Gaúcha e Hortências no Programa StartupLab.

Priscila Silva Esteves, Instituto Federal do Rio Grande do Sul (IFRS)

Pós-Doutorado em Administração (Marketing) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Doutorado em Administração (Marketing) pela UFRGS. Mestrado em Administração (Marketing) pela UFRGS. Especialização em Pedagogia Empresarial pela Escola Superior Aberta do Brasil (ESAB), Extensão em Formação Pedagógica pela Federação dos Estabelecimentos de Ensino Superior em Novo Hamburgo (FEEVALE) e Graduação em Administração de Empresas pela UFRGS. Atualmente, é professora no Instituto Federal do Rio Grande do Sul (IFRS), campus Viamão. Atua como pesquisadora do Grupo de Pesquisa em Tecnologia e Ciências da Decisão (IFRS).

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Published

2024-12-19

How to Cite

Flores, S. S. ., Sant’Anna, R. L., Silva, L. C. da, & Esteves, P. S. . (2024). Wines from high-altitude Cerrado: the development of a new wine-growing frontier in Brasília, DF. Interações (Campo Grande), 25(4), e2544691. https://doi.org/10.20435/inter.v25i4.4691