The COVID-19 pandemic and its reflections on the organic cotton production chain

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v23i4.3587

Keywords:

productive chain, organic agriculture, organic textile sector, COVID-19 pandemic

Abstract

With the COVID-19 pandemic, many productive sectors were impacted and had to make changes to survive in the context of uncertainties, including organic agriculture. Thus, the objective of the research was to highlight the changes in the organic cotton production chain arising from the COVID-19 pandemic. The research characterizes by a qualitative approach based on a case study on the production chain of the Justa Trama cooperative, which has production links in different regions of Brazil. Data collection was carried out through semi-structured interviews with six people, one from each link. Data were interpreted using content analysis by analysis categories, according to pre-defined keywords. It was concluded that the pandemic changed the way of working in the links, but there was no damage to Justa Trama. In addition, the organic cotton production chain is subject to some challenges, such as drought, lack of technical assistance, little incentive to adhere to organic production, and difficulty finding qualified labor. These are relevant points found in the research, which indicate the need for workers in the production chain to access public policies and funding.

Author Biographies

Milene Ovando Fernandes, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Mestre em Administração, com ênfase em Gestão do Agronegócio, pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande. Graduada em Administração pela UFMS. 

Denise Barros de Azevedo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Doutora em Agronegócios pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Mestre em Economia Aplicada pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Graduada em Agronomia pela Fundação de Ensino Superior de Itumbiara. É professora adjunta da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS) e professora redistribuída da Universidade de Brasília (UnB). Faz parte dos Programas de Pós-Graduação de Administração da UFMS e de Agronegócios da UnB.

Yasmin Gomes Casagranda, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul

Pós-doutora, doutora e mestre em Administração pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Graduada em Administração pela UFMS. Graduada em Ciências Contábeis pelo Centro Universitário Unigran Capital. Graduanda em Ciências Econômicas pela UFMS. É professora adjunta na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Docente permanente do Programa de Pós-Graduação Mestrado Profissional em Administração Pública PROFIAP/ESAN/UFMS.

References

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DOS PRODUTORES DE ALGODÃO (ABRAPA). A cadeia do algodão brasileiro: safra 2016/2017 desafios e estratégias. 3. ed. Brasília, 2017. Disponível em: https://www.abrapa.com.br/BibliotecaInstitucional/A%20Cadeia%20do%20Algoda%CC%83o%20Brasileiro%202016-2017.pdf. Acesso em: 2 jul. 2020.

BADGLEY, Catherin; MOGHTADER, J; QUINTERO, Eileen; ZAKEM, Emily; CHAPPELL, M. Jahi; AVILÉS-VÁZQUEZ, Katia; SAMULON, Andrea; PERFECTO, Ivette. Organic agriculture and the global food supply. Renewable Agriculture and Food Systems, Cambridge, v. 22, n.2, p. 86–108, jun. 2007.

BARDIN, Laurence. Análise de conteúdo. Lisboa: Presses Universitaires de France, 1977.

BARDIN, L. Análise de conteúdo. 3 ed. São Paulo: Edições 70, 2016.

BARRET, Christopher B. Smallholder market participation: concepts and evidence from eastern and southern Africa. Food Policy, Ithaca, v. 33, p. 299–317, 2008.

BATALHA, Mário Otávio; SILVA, Andrea L. Gerenciamento de sistemas agroindustriais: definições, especificidades e correntes metodológicas. In: BATALHA, Mário Otávio. Gestão Agroindustrial. 3. ed. São Paulo: Editora Atlas S.A., 2012.

BIALOSKORSKI NETO, Sigismundo. Agribusiness Cooperativo. In: ZYLBERSZTAJN, Decio; NEVES, Marcos F.; CALEMAN, Silvia M. Q. Gestão de Sistemas de Agronegócios. São Paulo: Atlas, 2015. p. 184–201.

BRASIL. Conselho Nacional de Saúde. Recomendação n. 036, de 11 de maio de 2020. Brasília, DF, 2020. Disponível em: http://conselho.saude.gov.br/images/Recomendacoes/2020/Reco036.pdf. Acesso em: 14 jul. 2021.

CHANDER, Mahesh; SUBRAHMANYESWARI, Bodapati; MUKHERJEE, R.; KUMAR, Sateesh. Organic livestock production: an emerging opportunity with challenges for producers in tropical countries. Scientific and Technical Review of the Office International des Epizooties, Paris, v. 30, n. 3, p. 569–583, 2011.

CRESWELL, John W. Projeto de Pesquisa: métodos qualitativos, quantitativos e mistos. 3. ed. Porto Alegre: Artmed, 2010.

CUNHA, Semira G. C.; OLIVEIRA, Alfredo J. A adesão da fibra de algodão orgânico branco e o naturalmente colorido ao mercado da moda sustentável. In: SIMPÓSIO DESIGN SUSTENTÁVEL, 7ª edição, novembro 2019, Recife. Anais […]. Recife: SDS, 2019.

FERRIGNO, Simon; LIZARRAGA, Alfonso. Components of a sustainable cotton production system: perspectives from the organic cotton experience. In: IFOAM CONGRESS ON FIBER AND TEXTILES, 16., junho 2008, Carpi, Italy. Anais […]. Carpi: IFOAM, 2009. [Artigo].

FUTEMMA, Celia; TOURNE, Daiana; ANDRADE, Francisco; SANTOS, Nathália; MACEDO, Gabriela; PEREIRA, Marina. A pandemia da COVID-19 e os pequenos produtores rurais: superar ou sucumbir? Boletim do Museu Paraense Emílio Goeldi, Ciências Humanas, Belém, v. 16, n. 1, [s.p.], 2021. Disponível em: https://www.scielo.br/j/bgoeldi/a/wVG8tdPZQjDgspphx7sVJYN/?lang=pt. Acesso em: 16 mar. 2021.

INTERNATIONAL FEDERATION OF ORGANIC AGRICULTURE MOVEMENTS [IFOAM]. Principles of Organic Agriculture. Bonn, 2020. Disponível em: https://www.ifoam.bio/principles-organic-agriculture-brochure. Acesso em: 10 jun. 2020.

LABONNE, Michel. Sur le concept de filière en economie agroalimentaire. In: REUNIÃO MSA-CEGET, 13 a 14 de junho de 1985, Montpellier. Anais [...]. Montpellier: Institut Nacional de la Recherche Agronomique, 1985

METELLO, Daniela G. Os benefícios da associação em cadeias produtivas solidárias: o caso da Justa Trama – cadeia solidária do algodão agroecológico. 2007. 157 p. Dissertação (Mestrado em Ciências de Engenharia de Produção) – Programa de Pós-Graduação em Engenharia da Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2007.

NAYAK, Janmenjoy, MISHRA, Manihar; NAIK, Bighnaraj; SWAPNAREKHA, Hanumanthu; CENGIZ, Korhan; SHANMUGANATHAN, Vimal. An impact study of COVID-19 on six different industries: automobile, energy and power, agriculture, education, travel and tourism and consumer electronics. Expert Systems, Hoboken, v. 32, n. 1, p. 1–32. 2020. Disponível em: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/exsy.12677. Acesso em: 4 mar. 2021.

NORTH, Douglas C. Institutions. The journal of economic perspectives, Nashville, v. 5, n. 1, p. 97–112, 1991.

OELOFSE, Myles; HOGH-JENSEN, Henning; ABREU, Lucimar; ALMEIDA, Gustavo; HUI, Qiao Yu; SULTAN, Turkunbek; NEERGAARD, Andreas. Certified organic agriculture in China and Brazil: market accessibility and outcomes following adoption. Ecological Economics, Amsterdam, p. 1–9, abr. 2010.

OLIVEIRA, Carolina S. C.; OLIVEIRA-FILHO, Eduardo C. Agricultura ecológica e indústria têxtil: o papel da comunicação para o algodão orgânico no Brasil. Universitas: Arquitetura e Comunicação Social, Brasília, v. 11, n. 1, p. 27–37, 2014. Disponível em: https://www.publicacoesacademicas.uniceub.br/arqcom/article/view/2429. Acesso em: 14 jun. 2020.

PADUA, Juliana B.; SCHLINDWEIN, Madalena M.; GOMES, Eder P. Agricultura familiar e produção orgânica: uma análise comparativa considerando os dados dos censos de 1996 e 2006. Interações, Campo Grande, v. 14, n. 2, p. 225–35, 2013. Disponível em: https://www.interacoes.ucdb.br/interacoes/article/view/208. Acesso em: 11 jun. 2020.

PARTAP, Tej; SAEED, M. Organic agriculture and agribusiness: innovation and fundamentals. Tokyo: Asian Productivity Organization, 2010. Disponível em: https://www.apo-tokyo.org/publications/ebooks/organic-agriculture-and-agribusiness-innovation-and-fundamentals-pdf-2-7mb/. Acesso em: 15 out. 2020.

PEDROZO, Eugênio A.; HANSEN, Peter B. Logística clusters, filière, supply chain, redes flexíveis: uma análise comparativa. Opinio, Canoas, n. 6, p. 33–41, 2001.

PRODANOV, Cleber Cristiano; FREITAS, Ernani Cesar. Metodologia do trabalho científico: métodos e técnicas da pesquisa e do trabalho acadêmico. 2. ed. Novo Hamburgo: Editora Feevale, 2013.

REGANOLD, John P.; WACHTER, Jonathan M. Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, Washington, v. 2, p. 1-8, fev. 2016.

RETAMIRO, Wiliam; SILVA, José L. G.; VIEIRA, Edson T. A sustentabilidade na cadeia produtiva do algodão orgânico. Latin American Journal of Business Management, Cidade, v. 4, n. 1, p. 25–43, jun. 2013. Disponível em: https://www.lajbm.com.br/index.php/journal/article/view/119. Acesso em: 14 jul. 2020.

RICHARDSON, Roberto J. Pesquisa social: métodos e técnicas. 3. ed. São Paulo: Editora Atlas S. A., 2009.

SEBRAE. Pesquisa com produtores de orgânicos 2018. Disponível em: https://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/Anexos/Pesquisa%20com%20Produtores%20Org%C3%A2nicos%202018%20Sebrae_21.6.2018.pdf. Acesso em: 27 nov. 2020.

SICHE, Raúl. What is the impact of COVID-19 disease on agriculture? Scientia Agropecuaria, Trujillo, v. 11, n. 1, p. 3–6. 2020. Disponível em: https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2814. Acesso em: 15 mar. 2021.

SILVA, Carlos Arthur B. The growing role of contract farming in agri-food systems development: drivers, theory and practice. Rome: FAO, jul. 2005.

SILVA, Maria B. O.; DE DAVID, Thomaz D. Transição (agro)ecológica na reconstrução pós pandemia – uma resposta às crises ecológica e sanitárias. Revista Princípios, São Paulo, v. 40, n. 160, p. 153–76, 2021. Disponível em: https://revistaprincipios.emnuvens.com.br/principios/article/view/59. Acesso em: 4 mar. 2021.

SOUZA, Maria Célia M. Algodão orgânico: o papel das organizações na coordenação e diferenciação do sistema agroindustrial do algodão. 1998. Dissertação (Mestrado em Administração) – Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade da Universidade de São Paulo, São Paulo, 1998.

SOUZA, Mariluce P. Governança em Cadeias Produtivas Agroindustriais. In: Anais do XLIII Congresso da Sociedade Brasileira de Economia Administração e Sociologia Rural. Ribeirão Preto, 2005.

TEXTILE EXCHANGE. Organic cotton market report 2021. Munique. 2021. Disponível em: https://store.textileexchange.org/product/2021-organic-cotton-market-report/. Acesso em: 21 mai. 2021.

VENTURA, Mauricio; LIMA, Danilo; CAMARGO, Eliezer; GONZAGA, Giovana; SANCHES, Isabella; ARAUJO, João. Desafios e oportunidades no desenvolvimento da certificação orgânica no período de pandemia: relato do Programa Paraná Mais Orgânico – UEL. Expressa Extensão. Pelotas, v. 26, n. 1, p. 362-69, 2021. Disponível em: https://periodicos.ufpel.edu.br/ojs2/index.php/expressaextensao/article/view/19555. Acesso em: 4 mar. 2020.

WILLIAMSON, Oliver. The theory of the firm as governance structure: from choice to contract. Journal of Economic Perspectives, Nashville, v. 16, n. 3, p. 171–95, 2002.

ZHANG, Shurui; WANG, Shuo; YUAN, Lingran; LIU, Xiaoguang; GONG, Binlei. The impact of epidemics on agricultural production and forecast of COVID-19. China Agricultural Economic Review, Bingley, v. 12, n. 3, p. 409–25. 2020. Disponível em: https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/CAER-04-2020-0055/full/html. Acesso em: 15 mar. 2021.

ZYLBERSZTAJN, Decio; GIORDANO, S. R. Coordenação e Governança de Sistemas Agroindustriais. In: ZYLBERSZTAJN, Decio; NEVES, Marcos F.; CALEMAN, Silvia M. Q. Gestão de Sistemas de Agronegócios. São Paulo: Atlas, 2015. p. 1–22.

Published

2022-12-22

How to Cite

Fernandes, M. O. ., Azevedo, D. B. de ., & Casagranda, Y. G. (2022). The COVID-19 pandemic and its reflections on the organic cotton production chain. Interações (Campo Grande), 23(4), 1103–1124. https://doi.org/10.20435/inter.v23i4.3587