Food patterns and food and nutritional (in)security in the Bolsa Família Program

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v21i2.2337

Keywords:

Políticas públicas, Renda familiar, Hábitos alimentares, Saúde pública, População carente.

Abstract

The Bolsa Família Program (PBF) has several effects on the population with social risks and vulnerabilities, mainly in relation to food, education, and health. The objective of this study was to identify dietary patterns of beneficiary families or not of PBF in São Paulo municipality, analyzing their association with levels of food insecurity (FI). The study included 150 families. Socioeconomic, demographic, anthropometric, and food consumption aspects were evaluated through validated questionnaires. The FI was evaluated by the Brazilian Food Insecurity Scale (BFIS). Food patterns were calculated using Cluster analysis. The association between FI and PBF with dietary patterns was tested using the Poisson regression model. Three dietary patterns were identified: restricted, healthy and traditional. The restricted pattern was associated with lower educational level, anemia history, moderate FI (MFI) or severe FI (SFI), and higher mean age. In the unadjusted and adjusted for age analysis, the families with MFI or SFI were respectively 55% and 57% more likely to adhere to a restricted pattern and 41% less likely to follow a healthy pattern. Having a healthy or traditional pattern was related to the origin of this population, revealing an important element within the SAN concept: food sovereignty.

Author Biographies

Daiane Roncato Cardozo, Universidade de Araraquara - UNIARA

PhD em Desenvolvimento Territorial e Meio Ambiente pela Universidade de Araraquara (UNIARA). Doutora em Alimentos e Nutrição pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Professora colaboradora do PPG em Desenvolvimento Territorial e Meio Ambiente da UNIARA. 

Sinara Laurini Rossato, Universidade Estadual Paulista - UNESP, Faculdade de Medicina de Botucatu.

Pós-doutora em Epidemiologia Nutricional na Universidade de Harvard. Doutora em Epidemiologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS). Mestre em Saúde Coletiva pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (UNISINOS). Pesquisadora visitante do Departamento de Nutrição da Escola de Saúde Pública de Harvard. Professora do Programa de Pós-Graduação em Enfermagem da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). 

Vera Mariza Henriques de Miranda Costa, Universidade de Araraquara - UNIARA

Livre-docente em Economia Brasileira e doutora em Economia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Docente do Programa de Mestrado Profissional em Engenharia de Produção da Universidade de Araraquara (UNIARA). 

Maria Rita Marques de Oliveira, Universidade Estadual Paulista - UNESP, Faculdade de Medicina de Botucatu.

Doutora em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (USP). Mestre em Alimentos e Nutrição pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Docente e pesquisadora do Departamento de Educação da Faculdade de Medicina da UNESP de Botucatu. 

Luiz Manoel de Moraes Camargo Almeida, Universidade Federal de São Carlos - UFSCar

Pós-doutor pela FEAGRI-UNICAMP na área de Políticas Públicas e Desenvolvimento Rural. Doutor em Sociologia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (UFSCar). Docente e pesquisador da UFSCAr, Campus Lagoa do Sino, Buri. Diretor do Centro de Ciências da Natureza. 

Vera Lúcia Silveira Botta Ferrante, Universidade de Araraquara - UNIARA

Pós-Doutora pelo Instituto de Investigações Sociais da Universidade Nacional do México (UNAM). Doutora em Sociologia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Coordenadora do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Territorial e Meio Ambiente. 

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Published

2020-06-04

How to Cite

Cardozo, D. R., Rossato, S. L., Costa, V. M. H. de M., de Oliveira, M. R. M., Almeida, L. M. de M. C., & Ferrante, V. L. S. B. (2020). Food patterns and food and nutritional (in)security in the Bolsa Família Program. Interações (Campo Grande), 21(2). https://doi.org/10.20435/inter.v21i2.2337