Study of environmental thermal variation in vineyards harvested by different curtain colors used as lateral closure

Autores

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v20i4.1934

Palavras-chave:

cutting poultry, thermal comfort, infra-red thermography.

Resumo

The objective of this research was to evaluate the thermal influence of the white and blue colors of the sanitary curtain used as lateral closures in commercial broiler chickens, aiming at the welfare and environment suitable for the production of broilers. At the end of 42 days, the white curtain represented the best average surface temperature, between 27.4º and 35.5º, when evaluated without supplementary ventilation. It was also possible to conclude that the white color curtain was more efficient to maintain the well-being inside the aviary, especially in the sixth week of production, verified by infrared thermography.

Biografia do Autor

Helio Ávalo, UFGD - Universidade Federal da Grande Dourados MS

Possui graduação em Administração pela Faculdade de Administração de Nova Andradina (2004), especialista em Metodologia do Ensino Superior pelo Instituto de Estudos Avançados e Pós graduação (2006), e mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal da Grande Dourados (2014). Tem experiência na área de Administração, atuando nos seguintes temas: Consultoria Empresarial, Cursos Ead, Cursos Livres, Universidades Corporativas, desenvolvimento de Projetos e Palestras. (Fonte: Currículo Lattes)

Rodrigo Couto Santos, Universidade Federal da Grande Dourados, Faculdade de Ciências Agrárias (FCA)

Engenheiro Agrícola (1999), mestrado (2001) doutorado (2007). Atualmente é professor efetivo da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD).

Marney Pascoli Cereda, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande MS

Graduada em Agronomia, professora titular da Universidade Católica de Campo Grande, MS, Pós-doutorado na Espanha, França e Inglaterra.

Glaucia Almeida de Morais, Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), Unidade de Ivinhema, Ivinhema, MS

Biografia: Doutora em Ciências Biológicas (Universidade Estadual Paulista - UNESP), professora na Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul (UEMS), atua em Botânica, Ecofisiologia, Educação Ambiental e Recuperação de Áreas Degradadas

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Publicado

2019-11-05

Como Citar

Ávalo, H., Santos, R. C., Cereda, M. P., & Morais, G. A. de. (2019). Study of environmental thermal variation in vineyards harvested by different curtain colors used as lateral closure. Interações (Campo Grande), 20(4), 1139–1147. https://doi.org/10.20435/inter.v20i4.1934