The Gastronomic Tourism present in the Bioceanic Route in Mato Grosso do Sul

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v24i4.4211

Keywords:

Bioceanic Road Route, Gastronomic Tourism, Cultural Heritage

Abstract

The subject of this article is the possibility of exploring and discovering the potential of the gastronomy in the state of Mato Grosso do Sul, more specifically in the municipalities that make up the Bioceanic Route, aiming to highlight the importance and attractions of gastronomic tourism. Additionally, the intention is to promote the Bioceanic Route as a tourist destination for gastronomy enthusiasts, highlighting the unique foods and gastronomic experiences that can be found along the journey. The analytical trajectory of this work was based on bibliographic review and analysis of documented data from public institutions, with the intention of obtaining updated information and knowledge on the subject. The results obtained indicate that, up to the present moment, there are no financial investments or discussions about the implementation of a gastronomic route along the Bioceanic Route. The route lacks fueling stations, which, once established, tend to offer fast food and ready-made meals for truck drivers who transit through the region, considered a logistics hub. However, one initiative does not invalidate the other, as while it is necessary to provide quick and affordable food to meet the dietary needs of those who transit for work, there is also another audience that will enjoy the route for leisure travel. Therefore, the creation of a gastronomic circuit, which includes restaurants, cafes, local producers, food fairs, and other establishments, offering an authentic experience of the regional cuisine, brings numerous benefits for local development. In summary, the creation of a gastronomic route can be a promising opportunity for sustainable local development, valuing regional cuisine, stimulating tourism, and strengthening the economy. This project requires planning, community involvement, and strategic partnerships to achieve success.

Author Biographies

Joelma Fernandes Arguelho, Universidade Católica Dom Bosco (UCDB), Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Mestranda em Desenvolvimento Local pela Universidade Católica Dom Bosco (UCDB). Pós-graduanda em Gestão e Prática de Obras de Conservação e Restauro do Patrimônio Cultural pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Pós-graduada em Artes Visuais – Cultura e Criação pelo Senac. Graduada em Artes Visuais pela UFMS; em Artes Visuais – Licenciatura pela Faculdade Mozarteum de São Paulo; e em Arquitetura e Urbanismo pela UFMS, com ênfase para o Patrimônio Cultural – Bolsista pela CAPES. Servidora efetiva da Secretaria Municipal de Cultura e Turismo de Campo Grande. Atualmente, Gerente de Patrimônio Cultural.

Luana Silva Ponticelli, Universidade Católica Dom Bosco (UCDB), Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Graduada em Gastronomia pela Universidade Católica Dom Bosco. Experiência na área de nutrição com ênfase em gastronomia .

Caciano Silva Lima, Fundação de Cultura de Mato Grosso do Sul

Doutorando em Estudos de Linguagens na Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Mestre em Educação pela Universidade Católica Dom Bosco (UCDB). Especializado em Arte e Educação pela Universidade de Cuiabá; em Museologia pela Escola de Música e Belas Artes do Paraná; em História da Arte pelo Centro Universitário Claretiano; e em Nutrição Animal pela Faculdade Unyleya. Graduado em Artes Visuais pela UFMS. Licenciado em Artes Visuais pelo Centro Universitário Leonardo da Vinci; em Ciências Biológicas pela Faculdade de Minas; e em Medicina Veterinária na Universidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do Pantanal (Uniderp). Servidor efetivo da Fundação de Cultura de Mato Grosso do Sul.

Maria Augusta de Castilho, Universidade Católica Dom Bosco (UCDB), Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Pós-doutora em Linguística pela Universidade de São Paulo (USP). Doutora em Ciências Sociais pela USP. Atualmente é professora do Curso de História e do Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Local - Mestrado/Doutorado da Universidade Católica Dom Bosco, sendo também responsável pelo Laboratório de História.

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Published

2023-12-06

How to Cite

Arguelho, J. F. ., Ponticelli, L. S. ., Lima, C. S., & de Castilho, M. A. . (2023). The Gastronomic Tourism present in the Bioceanic Route in Mato Grosso do Sul. Interações (Campo Grande), 24(4), e2444211. https://doi.org/10.20435/inter.v24i4.4211

Issue

Section

DOSSIÊ III: O PAPEL DA UNIRILA NOS "DESAFIOS DA INTEGRAÇÃO NA ROTA BIOCEÂNICA (BRASIL, PARAGUAI, ARGENTINA E CHILE)"