Artificial dyes: a review

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v28i69.3776

Keywords:

artificial dyes, harms, benefits

Abstract

The food is directed and based mainly on the consumption of industrialized products, due to their practicality and ease of handling, preparation, and acquisition. Therefore, the aim was to consider what are the benefits and harms to human health caused by artificial dyes, which are present in most foods, when used in the processing of a product. This work is a bibliographical review, which had, as research sources, articles present in the Scientific Electronic Library Online (SciELO), PudMed and the Google Academics. Some of the researched terms were: “artificial dyes”, “chemical additives”, and “food dyes”. In addition, strict, constant, and efficient inspection by the competent bodies was shown to be necessary, in order to ensure that industrialized foods are within the relevant standards and do not harm the consumer's health.

Author Biographies

Rita de Cássia Avellaneda Guimarães, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutora em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Mestre em Biotecnologia pela Universidade Católica Dom Bosco (UCDB) com sanduíche na Universidade Católica de Brasília (UCB). Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Gama Filho. Graduada em Nutrição pela UCDB. Professora Adjunta nível III da UFMS e docente do quadro permanente do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste da Faculdade de Medicina (FAMED) da UFMS.

Valter Aragão do Nascimento, Universidade Estadual Paulista (UNESP)

Pós-Doutor em Física pela Universidade Estadual Paulista (UNESP). Doutor em Física pela Universidade de São Paulo (USP). Mestre em Física pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Graduado em Física pela UFMS. Professor no Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, na UFMS.

Danielle Bogo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutora em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Mestre em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela UFMS. Graduada em Farmácia pela UFMS. Docente pesquisadora permanente e orientadora Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste na UFMS.

Priscila Aiko Hiane, Centro-Oeste da Faculdade de Medicina (FAMED)

Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade de Brasília (UnB). Mestre em Ciências dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (USP). Graduada em Farmácia pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Professora Titular da UFMS e docente do quadro permanente do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste da Faculdade de Medicina (FAMED) da UFMS.

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Published

2023-10-04

How to Cite

Guimarães, R. de C. A., Nascimento, V. A. do, Bogo, D., & Hiane, P. A. (2023). Artificial dyes: a review. Multitemas, 28(69), 67–82. https://doi.org/10.20435/multi.v28i69.3776