Extraction of bioactive compounds from the flavedo/albedo and from Citrus paradisi Macfad flour subjected to different processes

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v25i61.1937

Keywords:

pomelo, antioxidant activity, ascorbic acid, heat treatment

Abstract

Citrus paradisi Macfad are an excellent source of nutrients and important phytochemicals for a healthy diet. In this context, the knowledge of the chemical composition of foods is fundamental to evaluate the nutrient contents and their health benefits. However, one of the problems related to the consumption of pomelo is the bitter taste that comes from the naringin present in the peel, making it important to develop a flour with a reduced content of bitter taste. The determinations were made in the peel, flavedo, and albedo, in the flour obtained by thermal processing of 48 hours, flour by thermal processing of 72 hours, flour processed and washed in cold water and crushed flour, washed in cold water and processed. To determine ascorbic acid, the titration method was used, and the other bioactives were determined by spectrophotometry. Aqueous, hydroacetonic, and ethanolic extracts were used to determine the total phenolic compounds, total tannins. Antioxidant activity was determined by the photocolorimetric method of the stable free radical DPPH. The flour with 72-hour thermal processing had decreased its concentration of bioactive, and the flour that has been obtained by the peel and albedo before being processed had the highest concentrations; thereof, highlighting discrepant increase of ascorbic acid relative to the other. The carotenoid content showed no significant differences between the samples. Among all treatments, the flour obtained by cold water processing, not being crushed before being processed, had reduced the bitterness of naringin.

Author Biographies

Damiane Oliveira Barbosa Rodrigues, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Graduação em Tecnologia em Alimentos pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS) campus Cidade Universitária, Campo Grande, MS, Brasil.

Rita de Cássia Avellaneda Guimarães, Programa de Pós Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, Faculdade de Medicina, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), cidade universitária, Campo Grande, MS, Brasil.

 Doutorado em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Mestrado em Biotecnologia pela Universidade Católica Dom Bosco, com sanduíche na Universidade Católica de Brasília (UCB). Graduação em Nutrição pela UCDB. Atualmente, é professora adjunta nível III do curso de Nutrição da UFMS e docente do quadro permanente do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste da Faculdade de Medicina (FAMED) da UFMS, onde atua nas seguintes linhas de pesquisa: Nutrição Experimental, Metabolismo, Análise de Alimentos, Desenvolvimento de Novos Produtos e Química de Alimentos. Ainda, pesquisa a Biodiversidade do Cerrado e Pantanal, trabalhando com frutos nativos e plantas alimentícias desta região.

Danielle Bogo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutorado e mestrado em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Graduação em Farmácia pela UFMS. Professora adjunta 2 da UFMS, nas disciplinas de Toxicologia Geral (Curso de Farmácia), Bioquímica de Alimentos (Curso Superior de Alimentos − Tecnológico), Análise Sensorial (Curso Superior de Alimentos − Tecnológico) Análise de Alimentos (Curso Superior de Alimentos − Tecnológico), Biotecnologia (Curso Superior de Alimentos − Tecnológico) e Tecnologia da Panificação (Curso Superior de Alimentos − Tecnológico). Docente permanente e orientadora do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste, na linha de pesquisa: Biodiversidade do Cerrado e suas Aplicações na Saúde. Docente colaboradora do Programa de Pós-Graduação em Farmácia, na linha de pesquisa: Prospecção, Síntese, Controle de Qualidade, Tecnologia Farmacêutica e Toxicologia. Coordenadora do Curso de Alimentos − Tecnológico.

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Published

2021-03-30

How to Cite

Rodrigues, D. O. B., Guimarães, R. de C. A., & Bogo, D. (2021). Extraction of bioactive compounds from the flavedo/albedo and from Citrus paradisi Macfad flour subjected to different processes . Multitemas, 25(61), 117–131. https://doi.org/10.20435/multi.v25i61.1937