Bibliometric analysis of scientific production on unconventional food plants

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/inter.v24i2.3830

Keywords:

PAN, bibliometrics, food sovereignty, food security, food diversity

Abstract

Unconventional food plants (PANC) are spontaneous or cultivated plants capable of expanding the sources of nutrients available to the population and promoting food sovereignty and security. Despite the potential that PANC represent, most native species in Brazil are not part of the most consumed food group in the country. The objective of this work was to analyze the state of the art of academic research related to PANC, using a bibliometric analysis of research and world scientific production on the subject. A total of 2.056 articles were identified from research with 50 search terms, of which 26 returned results. An increase in publications on the topic was observed, especially since 1996. The most relevant source on the topic is the Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. The United States ranks first in terms of the number of citations on the subject and Brazil ranks 28th. Words such as wild, edible, plant, flowers, food, traditional, indigenous, and plants were the most cited in article titles. Despite the increase in research on the subject, the scenario is still incipient considering the large number of plants understood as “unconventional” existing.

Author Biographies

Ana Flavia Padilha, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Mestre em Agronomia pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR). Desenvolvedora Front-End na Null Bug.

Silmara Rodrigues Pietrobelli, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Doutoranda em Agronomia na Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Campus Pato Branco, Brasil. Mestre em Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável pela Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS).

Giovana Faneco Pereira, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Doutora em Ciências Ambientais pela Universidade Estadual de Maringá (UEM). Docente do Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Campus Pato Branco, Brasil.

Taciane Finatto, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Doutora em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas (UFPel). Docente do Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias e no Programa de Pós-Graduação em Agronomia (PPGAG) da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Campus Pato Branco, Brasil.

Nuno Rodrigo Madeira, Embrapa Hortaliças

Doutor em Agronomia pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). Pesquisador na EMBRAPA Hortaliças, Brasília, Brasil.

Thiago de Oliveira Vargas, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Doutor em Fitotecnia pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Docente do Departamento Acadêmico de Ciências Agrárias e no Programa de Pós-Graduação em Agronomia (PPGAG) da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR), Campus Pato Branco, Brasil.

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Published

2023-07-19

How to Cite

Padilha, A. F. ., Pietrobelli, S. R. ., Pereira, G. F. ., Finatto, T., Madeira, N. R., & Vargas, T. de O. . (2023). Bibliometric analysis of scientific production on unconventional food plants . Interações (Campo Grande), 24(2), 427–443. https://doi.org/10.20435/inter.v24i2.3830